Husk at bestille inden den 23 december og modtag din pakke hurtigt

Din kurv

Ebeltoft Banen

Ebeltoft Banen

Erland Egefors

Bog info
  • Forfatter
  • Format
Hardcover
  • Udgave
1
  • Sider
303
  • Forlag
  • ISBN
978-87-91427-17-6
  • Vægt
945 g
  • Udgivelsesår
2008
På lager

350,00kr.

Gratis forsendelse fra 800,- (Kun Danmark)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ebeltoft – Trustrup Jernbane åbnede 1901 og blev nedlagt 1968 samtidigt med flere andre privatbaner.Men banens historie begynder i 1870, da Randers borgere projekterer en bane til Djurslands kyst og dampskibsforbindelse til København, fordi Århus vokser eksplosivt i perioden. Grenå valgtes som endepunkt for banen, så da Ebeltoft fik sin bane, blev den en sidebane til Randers – Grenå banen.

Linjeføringen valgtes på grund af de store forekomster af kalksten og sten i øvrigt, de mange transporter af sten og kalk var enorme i perioder, fordi De jydske Skærvefabrikker A/S i Balle leverede skærver til såvel DSB som privatbaner. Store fragtrabatter og spekulation i leje af godsvogne bevirkede dramatiske begivenheder, der er så spændende som en krimi. Høje kulpriser efter første verdenskrig og konkurrencen fra rutebiler og lastbiler truede også banens eksistens. Anden verdenskrig fastfrøs situationen og efter krigen fik banen en god økonomi med modernisering af materiellet og bilruten Ebeltoft – Femmøller – Rønde – Århus i samarbejde med Jørgensen i Rønde.

Det var derfor et politisk snæversyn, der fik banen lukket, og siden har der været trafikkaos i Ebeltoft. Fregatten ”Jylland” trækker mange turister til byen og egnen, og der er lavet et smukt historisk miljø omkring træskibet. Men prikken over i´et mangler, en jernbane med moderne tog og ved lejligheder damptog.

Den nye bog på 300 sider henvender sig både til „jernbanenørder“, men lige så meget til lokalhistorisk eller kulturhistorisk interesserede.

Facebook
Twitter
LinkedIn
* Skal udfyldes
Jeg vil gerne høre mere om:

For at tilmeldes vores nyhedsbrev skal du først give os tilladelse.

Du kan altid afmelde mails fra os ved at klikke "afmeld" nederst i vores email. For yderligere informationer kan du læse vores privatlivspolitik på vores hjemmeside.