”twitter_icon”
  • Ole Sommer

Ole Sommer

I denne nye bog portrætterer Claus Frausing en af bilbranchens mest fascinerende personligheder i nyere tid, Ole Sommer, der var født ind i miljøet men med en stærk trang til at bryde mønstret indtil en tragisk ulykke satte en stopper for drengedrømmene.

Det blev til næsten tooghalvtreds særdeles aktive arbejdsår, som Jaguarimportør, Volvoforhandler, bilbygger, marinemotorleverandør, veteranbilentusiast, museumsmand og meget meget mere. Branchemæssigt fremtrædende, men altid som solist. ”Det er jeg bedst til”, siger Ole Sommer sammen med meget andet i bogen i et usædvanligt portræt, tegnet af en person, som har en særlig tilgang til bogens hovedperson.

Claus Frausing begyndte nemlig som syttenårig i 1956 som handelslærling på reservedelslageret hos daværende Jaguarimportør E. Sommer i Uplandsgade på Amager. Ole Sommer var da i ”direktørlære” idet han uventet havde måttet overtage virksomheden efter sin fars pludselige død. Da Claus Frausing senere bliver indkaldt som soldat ophører ansættelsesforholdet i 1960.

De to personer mødes igen et kvart århundrede senere, dels professionelt, men mere interessant også gennem deres nu fælles hobby: Den klassiske Jaguar. Denne gang på lige vilkår. Nok var Ole Sommers autentiske Jaguar racervogne fra halvtredserne mere kostbare end Claus Frausings almindelige gadeversion, og Ole Sommer havde flere af dem, men Claus Frausings XK 140, også fra halvtredserne, kørte næsten lige så godt og gav præcis samme ejerglæde. Men vigtigere: Ole Sommer var ikke mere chefen og de fik gøremål sammen, som concours-dommere i Jaguarklubben, ligesom de tre gange arbejdede sammen i organisationskomitéen til planlægning og gennemførelse af Copenhagen Classic Car Cup, 1996-2000.

I sommeren 2002 åbnedes nye muligheder i de to personers samarbejde. Claus Frausing, nu bestyrelsesmedlem i Dansk Veteranbil Klub, fostrede tanken om et samarbejde mellem Dansk Veteranbil Klub og Sommers Veteranbil Museum i Nærum for på længere sigt at medvirke til at sikre kontinuitet i formidlingen af samlingen. Et problem Ole Sommer længe havde været sig bevidst. Udviklingen tog fart og Ole Sommer besluttede sig for at bygge en helt ny bygning, som skulle rumme hans unikke samling af biler og motorer, og Dansk Veteranbil Klub besluttede at rykke ind som lejer med sekretariat, klublokaler, motorhistorisk bibliotek, billedarkiv og – ikke mindst - som samarbejdspartner.

Dette næsten 50 årige forløb har givet Claus Frausing en anderledes indfaldsvinkel til historien om Ole Sommer end en journalist eller forfatter ville have haft mulighed for, selv med omfattende research forinden. Det er der kommet en ganske særlig bog ud af. Om end i Ole Sommers selvfremstilling, så en velskrevet beretning om en spændende livsgerning bygget op omkring samtaler mellem følelsesmæssigt involverede, engagerede og således subjektive parter i forhold til journalistisk interviewteknik, rationalitet og faglighed.

Sammen med historien om denne spændende personlighed får vi blandt andet også beretningen om de spændende bilproduktioner Joker og OScar, som Ole Sommer også stod bag. På godt 200 sider indvier Ole Sommer læseren i sin spændende livshistorie krydret med en lang række spændende fotos. Det er ikke kun hovedpersonens historie vi oplever, men også en vigtig brik i bilismens historie i Danmark, for Ole sommer var ikke kun Jaguarimportør og bilbygger, han havde også en finger med i udbredelsen af den folkekære Volvo Amazon og forsøget på at få Ellerten introduceret.

Ole Sommer

  • 298,00 kr.


Tags: Motorploven