”twitter_icon”
  • Fra Munktells til VOLVO BM

Fra Munktells til VOLVO BM

De omtalte traktormærker var med til at sætte deres umiskendelige præg på mekaniseringen og ”afhestningen” af det svenske landbrug, men så sandelig også i høj grad af det danske landbrug.

Fra en spæd start tidligt i forrige århundrede til at blive en del af det danske landskab på linie med person- og lastbiler fra Volvos fabrikker.

Bogen er ikke en ren virksomhedshistorie, men en fortælling om de svenske traktorer og de forskellige modeller. Virksomhedshistorien har Olov Hedell så udmærket fortalt i sin bog ”Från Munktells til Valmet – en 75-årig traktorepok” fra 1994.

Denne bog fortæller derimod om udviklingen og brugen af traktorerne med en speciel dansk indfaldsvinkel. Både dengang traktorerne var nye, men også deres skæbne i dag – hos samlerne og i daglig brug - lige fra de gamle på museerne til model 814 ved traktortræk Bogen er bygget op omkring de enkelte modeller tilknyttet historiske oplysninger. Vi får den helt specielle historie omkring udviklingen af tandemtraktorerne, der var så specielt for Danmark. Fortalt af dem der var med i første række.

Gennem de mange afbildede brochurer af de forskellige modeller fortælles alle de tekniske specifikationer om de enkelte modeller.

Der findes endvidere den første samlede årgangsoversigt og serienumreoversigt samlet fra forskellige kilder.

Bogens fortæller om landbrugstraktorerne fra Munktell, Bolinder-Munktell og Volvo. Afdelingen for industri- og entreprenørmaskiner er et kapitel, eller nærmere en bog for sig. Disse er sporadisk omtalt i denne bog. 

Det meget omfattende billedmateriale stammer blandt andet fra firmaets arkiver og er venligst udlånt af Valtra i Eskilstuna. Företagsarkivet i Sörmland, der opbevarer arkivalierne for Bolinder-Munktell, har ligeledes velvilligt stillet deres samling til rådighed. Herudover bringes forfatterens egne fotos og fotos stillet til rådighed af private.

Fra Munktells til VOLVO BM

  • Forfattere Jørgen Kjær
  • Produkt Kode: 978-87-91427-09-1
  • Tilgængelighed: 12
  • 398,00 kr.


Tags: Motorploven, Jørgen, Kjær