”twitter_icon”
  • Fordson Major - en vigtig faktor

Fordson Major - en vigtig faktor

I 1956 mekaniserede det danske landbrug for en halv million kroner om dagen. Det var hovedsageligt indkøb af traktorer og maskiner, og der var ikke noget, der tydede på at lysten til at mekanisere skulle kølnes. De største landbrug købte først, siden kom bondebruget og nu rettedes søgelyset mod husmandsbruget. På talrige fagmøder diskuterede man, hvilke traktortyper der egnede sig bedst for det mindre landbrug, og om man skulle vælge benzintraktor eller dieseltraktor. I denne nye bog om mekaniseringen af det danske landbrug følger man denne diskussion; for en rigtig traktor var nemlig en yderst vigtig faktor for at mekaniseringen skulle blive rentabel. Vi ser på den tid hvor ”de hyggelige havremotorer” for alvor forsvandt i det danske landskab. Vi hører hvordan den tids maskinkonsulenter oplevede situationen både dengang og hvordan de husker den i dag.

Bogen omtaler et stort udsnit af de traktorer, der i den periode var med til at mekanisere landbruget ligesom bogen er spækket med et stort antal fotos – både nutidige, men også mange originale private fotos fra  tiden, der naturligvis aldrig har været offentliggjort før.

DANSK LANDBRUGS ANDELS-MASKININDKØB, der gav mulighed for billige indkøb, var en naturlig og nødvendig del af husmandsbrugets mekanisering. Historien om denne organisation, der var en alvorlig torn i øjet, for den etablerede maskinhandlerbranche fortælles også i denne nye bog. En hel speciel epoke i landbrugets mekanisering var sprøjteflyvningen – der dog ofte var forbeholdt de større landbrug. En af den tids travleste sprøjteflyvere, og nu en af landets ældste aktive piloter, fortæller i bogen om denne spændende, men nu uddøde facet af dansk landbrugs mekanisering.

Som bogens titel Fordson Major En vigtig faktor – en rigtig traktor! antyder fylder historien om Fordson Major en stor del af bogen. Vi hører historien om denne nye traktor som Ford sendte på det danske marked lige efter anden verdenskrig under navnet ”Fredstraktoren”, i folkemunde blev det dog hurtigt til ”Klodsmajoren”. Vi hører i bogen om udviklingen af traktoren, markedsføringen, teknikken og ikke mindst om hvordan det danske landbrug – landmanden, maskinkonsulenten og pressen – modtog denne nye traktor. Bogen fortæller om Fordson Majors udvikling frem til Fordson Dexta.

Vi hører i bogen om de mange traktorkurser, der var nødvendige for at landmanden kunne få det fulde udbytte af sin store investering ligesom bogen giver tekniske oplysninger om Fordson traktorerne. Fordson Majoren i de forskellige udgaver var nemlig et godt bud på en rigtig traktor til det danske landbrug, herunder husmandsbrugene.

Fordson Major - en vigtig faktor

  • Forfattere Jørgen Kjær
  • Produkt Kode: 978-87-98763-96-3
  • Tilgængelighed: 12
  • 298,00 kr.


Tags: Motorploven, Jørgen, Kjær